Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plusy a mínusy bezlepkové diety

9. 10. 2011

 
mínusové aspekty bezlepkové diety
 
plusové aspekty bezlepkové diety
 
Vyšší časová náročnost zajištění stravy.
Závislost na vlastním vaření.
Zvýšená náročnost shánění surovin, informací.
Společenská omezenost.
Ztráta svobody v stravování mimo domov.
Psychická zátěž.
Prodloužení času stráveného v obchodě čtením složení výrobků (méně trpělivé spolunakupující s sebou raději neberte:-))
Nově se objevují dosud neřešené situace jako obavy z kontaminace jídla lepkem, nezaviněného porušení diety.
Střety s nepochopením, nezájmem, neznalostí okolí.
Neustálý osvětový boj vůči neinformovanému okolí.
Zlepšení zdravotního stavu a odstranění potíží (u každého však změna nastává po různě dlouhé době, u někoho po pár týdnech, u jiných po řadě měsíců).
Absolutní nezávislost na otevírací době obchodů. S příchodem víkendu, volných dní vás nezachvátí mánie nákupu pečiva na víkend, aby vám náhodou nedošlo, neboť jste závislí na svých „pekařských“ silách a o víkendu si pečete a spoléháte se na své zásoby v mrazáku, popř. rýžové chlebíčky. Základní suroviny jako rýži, brambory... máte vždy doma připraveny:-)
Jídlo v restauracích a veřejných jídelnách se vás většinou netýká, nemusíte tak luštit, jaká jídla se za jednotlivými názvy skrývají, nemusíte se bát, že jídlo v kantýně dojde, při objednávkovém systému můžete klidně zapomenout si jídlo objednat:-)
Získáte spoustu nových zkušeností, z čeho všeho se dá vařit, péct a využijete všechny své schopnosti a objevíte i skrytý talent při vymýšlení všelijakých kliček a fíglů, jak docílit uspokojivého výsledku konečného díla. Na běžně používané nádobí, kuchyňské pomůcky, začnete nahlížet i z jiného pohledu. Uvažujete, k čemu všemu by se mohly při vašich varietních číslech v kuchyni využít.
Poznáte a dojdete k řadě různých a rozmanitých kombinací jídel, chutí, které by Vás před tím, než jste byli donuceni vynechat některé suroviny, ani nenapadly. Dojdete k poznání, že jejich spojením lze získat velmi chutné a poživatelné jídlo (např. může existovat bramborová „žemlovka“? – může a je výborná).
Snad i zažijete legraci se svými nejbližšími, kteří se Vám budou snažit pomoci dosáhnout, zrealizovat Vaši objevnou myšlenku na nějaký zlepšovák. Když budete společně „koumat“, zda by šlo v kávomlýnku umlet rýži na mouku, jak přetvořit plechovky ve vhodné formy na pečení rohlíků, neboť jejich tvar k tomu přímo vybízí:-)
Získáváte povinně nové celoživotní „hobby“ v kuchyni, které – pokud nechcete mít hlad - neopustíte i když Vás přestane bavit (a že určitě takové chvíle nastanou:-) I ten, kdo měl zálibu ve vaření, pečení a již si myslel, že v kuchyni vše zvládá, stojí opět na samém počátku svého kulinářského koníčku a může se začít opět znovu učit vařit a předvídat jak se nové suroviny asi zachovají.
Nemusíte při nákupu v obchodech zdravé výživy čekat ve frontách u pokladen, často budete jediným nebo jedním z mála nakupujících v daném obchodě:-)
Budete moderně nakupovat v e‑shopech a to i potraviny. V případě bezlepky lze zde najít rozmanitější nabídku výrobků než v kamenných obchodech zdravé výživy. Bezlepkové pečivo je prodáváno vakuově balené s delší dobou trvanlivosti, a proto je vhodné i pro zasílání, čerstvé pečivo je naopak velmi obtížné koupit v prodejnách bez jeho předchozího objednání, třeba právě přes internet.
Nákup bezlepkových potravin v zahraničí nebude dosahovat výrazných cenových rozdílů oproti domácím cenám a vzhledem k odlišné nabídce zahraničních obchodů, bude možné vyzkoušet řadu nových, neznámých bezlepkových výrobků, které se na domácím trhu nevyskytují (na rozdíl od ostatního, běžného zboží, které je již v domácích a zahraničních obchodech velmi podobné či téměř totožné:-)